Concurrentie geschillen

mei 29, 2012   //   door Mijnmediator   //   Wanneer mediation?  //  Reacties uitgeschakeld voor Concurrentie geschillen

Ik ben behoorlijk competatief ingesteld. Dat weet ik. Dat is mijn grootste kracht, maar ook mijn grootste zwakte. In zaken gaat het bij mij net zoals in sport: ik wil winnen. Mijn fanatisme werd door grootste concurrent als zeer bedreigend ervaren. Dat weet ik nu, na een aantal gesprekken met een mediator. Voordat we het mediation traject ingingen was de situatie gespannen, er werd over-en-weer negatief over elkaar gesproken. De situatie werd schadelijk voor ons beider bedrijven. Dankzij het professionalisme van de mediator is alles nu weer goed, John, Assen.

Concurrentie kan goed zijn. ‘Gezonde’ concurrentie, waarbij meerdere partijen proberen de beste te zijn in een bepaald segment. Als dit in een positieve setting gebeurt, dan kan het voor de betrokken partijen motiverend en productief zijn.

Soms echter slaat de concurrentiedrang door, dan krijgt concurrentie een negatieve lading. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in kwaadspreken over de ander naar klanten toe of negatieve uitlatingen in de pers. Deze negatieve concurrentiedrang leidt vaak tot het tegenovergestelde van het doel, in het voorbeeld hierboven: Als een bedrijf zich negatief uitlaat over een ander bij een klant, wat zegt hij dan over de klant? Dit veroorzaakt een daling in het vertrouwen van klanten, en uiteindelijk tot een daling in de omzet.

Het is een grote stap om de negatieve spiraal te doorbreken en eens goed om tafel te gaan zitten met de concurrent. Voor het onderkennen van dit probleem is lef nodig, en de bereidheid van beide partijen om daadwerkelijk tot een oplossing te komen. Vooral voor het inventariseren van de problemen en het formuleren van gezamenlijke doelstellingen kan een medaitor een belangrijke rol spelen. Meestal is een paar gesprekken voldoende om tot een bevredigende oplossing te komen.

Bel voor meer informatie (0517) 85 05 63

Zoek een mediator

Mijnmediator heeft een landelijk netwerk van NMI register mediators. Bel voor een afspraak of voor meer informatie

(0517) 85 05 63


Een alimentatie berekening nodig?

Een professionele kinder- en partner alimentatie berekening -» € 249
Klik hier voor meer informatie ยป

Aanmelden als mediator

Meer tijd voor mediations en uw clienten, minder tijd besteden aan ondernemen? Mijnmediator neemt u veel taken uit handen. [neem contact op »]